All we do is travel

14. Junij 2017

Vida Božičko

Poletno delo v ZDA: Imava vse?

Poletna dogodivščina je tako rekoč že pred vrati, a so bili meseci pred tem precej napeti. Veliko papirjev, kupček denarja in nekaj živcev je bilo potrebnih, vendar se je oziroma se bo splačalo. Odštevanje dni pred odhodom v Ameriko je že pri enomestni številki.

 

 

Večina držav Evropske unije, pa Maroko, Turčija in nekaj držav na Balkanu, odgovorim na vprašanje, kje sem bila v zadnjih petih letih. Nimam sifilisa, nisem pripadnica teroristične organizacije, moji starši niso sodelovali v drugo svetovni vojni. Ne, ne, ne in ne, obkrožim pri vseh naslednjih vprašanjih na obrazcu za J1 vizo. Potem sledi še sestanek na ambasadi. V petek zjutraj, po eni od pomembnejših študentskih zabav v maju, zato previdno skrivam mačka in odgovarja na vprašanja: Zakaj prav ZDA? Kaj bom tam počela? Kako daleč sem s svojim študijem? V tednih in mescih pred tem pa še kup papirjev, povezanih z zavarovanjem, letalsko karto, pa zdravniško potrdilo, iskanje delodajalca, klicanje in pisanje mailov. Od februarja do zdaj je ob faksu, delu in vseh zabavnih obveznostih študentskega življenja mojo glavo polnil tudi projekt »Kako ničesar pomembnega pozabiti pred odhodom v ZDA«.

 

 

 

Mislim, da mi je uspelo. Imam vse! Oziroma imava vse! Čez dober teden namreč s fantom odhajava na poletno delo v ZDA, natančneje v Kolorado, še natančneje v Durango. Tri mesece bova opravljala počitniško delo v hotelu, obkroženem s hribi in jezeri. Tja se odpravljava z J1 vizo za študente, ki nama omogoča trimesečno sezonsko delo v turizmu in dodaten mesec, ki ga lahko izkoristiva za potovanje po Ameriki. Verjetno ne bo preveč zahtevno. Predstavljam si, da bova kaj počistila, vsak dan zamenjala posteljnino in pometla ali posesala tla. Ob tem pa se bova seveda imela noro lepo. Spoznala bova še druge mlade, ki so prav tako prišli po delovno izkušnjo, veliko bova potovala in raziskovala. Za naju bo to precej sproščujoče, saj bova iz natrpanih urnikov in tukajšnjih skrbi odšla tja daleč.

 

Stanovanje že imava, informacije o letu tudi, delo naju čaka. Ostale so le še prijetne skrbi. Naj vse zložim v nahrbtnik ali kovček? Bova vzela vsak svoj računalnik ali imava enega dovolj? Bova po oddelanih treh mesecih na oddih odšla na zahod ali na vzhod? Malo manj prijetni pa so še domači dolgovi. Čakajo naju še zadnji izpiti, seminarske naloge in zadnji dnevi študentskega dela. Nekaj denarja še bo pač treba napraskati, preden odrineva. In kot sva vajena do zdaj, bova očitno tudi tokrat do zadnjega dne z mislimi priklenjena na dom in tukajšnje obveznosti. Ampak za ZDA imava pa vse. Le spakirava še in odletiva. Menjava okolja bo nedvomno prinesla nov elan, ki ga bova po štirih mesecih prinesla tudi domov.

 

 

 

 

Kaj praviš, naslednje leto pa ti? Prijave bomo odprli novembra, spremljaj nas in se udeleži kakšne od jesenskih predstavitev!

 Ali je poletno delo zame?
 
 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb