All we do is travel

4. Julij 2017

Vanja Bunderla

Misija poletno delo v ZDA: od ideje do njene uresničitve

Adijo, kočevski gozdovi! Hello, Southampton!

 


 

Mravljinci po nogah in metuljčki v trebuhu. Samo še en teden. Potem pa za 5 mesecev odhajam v popolnoma neznano okolje na poletno delo v ZDA, natančneje v Southampton, New York. Pričakovanje in navdušenje sta v tem trenutku na vrhuncu!

 

Če na hitro napišem nekaj o sebi, sem študentka psihologije, ki je že nekaj let zbirala pogum, pa tudi čas, da se odpravi nekam v neznano po dogodivščine in izkušnje. Ker sem bila letos končno prosta vseh izpitov in obveznosti, sem se odločila, da se prijavim na poletno delo v ZDA. 

 

Najprej sem na spletni stran Footprints izpolnila prijavnico, nato pa počakala, da so me iz agencije STA potovanja povabili na intervju. Resda sem bila zaradi intervjuja precej živčna, vendar se je na koncu izkazal za prijeten pogovor v angleščini. Ko sem si oddahnila od intervjuja, je sledila še naloga¬—posneti eno minuto dolg videoposnetek, ki služi kot moja predstavitev delodajalcu. Ker nisem ravno tehnični tip človeka, se mi je ta minuta zdela cel podvig, vendar pa sem imela po dobrih treh dnevih naštudiran scenarij, prenesen program Moviemaker in nato tudi posnet video. Ker sem se prijavila na Placement opcijo dela, sem si lahko na svojem profilu nato izbrala tudi delodajalce. 

 

Želela sem si delati nekje na toplem, ob morju, zato sem izbrala delodajalce iz Južne Karoline in Floride, z delovnimi mesti busser, housekeeper in receptor. Sledilo je obdobje čakanja, da me kdo od delodajalcev izbere. Vendar pa trenutka resnice kar ni in ni bilo. Bila sem že nekoliko nestrpna in zaskrbljena. Agentka na agenciji mi je razložila, da sem bila s prijavo malce pozna (intervju sem imela konec februarja) in so zato delodajalci lahko že izbrali svoje kandidate. Vseeno me je potolažila in mi rekla, naj ne obupam in še malo počakam. V nasprotnem primeru pa bomo izbrali nove delodajalce, pri katerih bo delo zagotovljeno. Vendar je bila skrb odveč. Dopoldne je moj mobitel zacingljal in dobila sem mail agentke, ali bi želela delati pri delodajalcu, ki ga sicer nisem navedla pod željo, vendar pa se je izkazal za odlično izbiro. Zaseben teniški klub, z zelo ugodno namestitvijo in vključeno prehrano, ob oceanu. Moje delo pa bi zajemalo housekeeping, delo v kuhinji in organizacijo zabav. »Super! Sprejmem!«, sem ji napisala nazaj. 

 

Kmalu sem na mail dobila novo sporočilo, in sicer od menedžerke kluba, ki je z mano želela opraviti intervju. Določili sva datum, čez en teden, najbolj zabavno pri tem pa je, da sem bila sama precej formalno urejena in spet nekoliko pretirano pripravljena na »težka« poslovna vprašanja. Izkazalo pa se je, da Američani vse skupaj jemljejo bolj za šalo kot zares, saj je bilo edino vprašanje, ki mi ga je zastavila: »Kaj rada počneš v prostem času ter kako je ime tvojemu psu labradorcu iz videa«. :)  Povprašala sem jo še o delovnem mestu ter o morebitnih posebnostih, nato pa sva intervju zaključili. Šala mala! Po opravljenem intervjuju z menedžerko kluba prek Skypa je bilo delo dokončno moje. Juhu, končno sem si lahko oddahnila od čakanja in živciranja, kako bo šel intervju! Ker na koncu se vse izteče na najboljši način.

 

Sledil je zoprn del izpolnjevanja obrazcev na spletu, ki pa je bil ob navodilih in podpori agentov iz STA potovanja popolnoma razumljiv. ZDA med drugim namreč zanima, ali boš k njim pretovoril kakšno bombo, ali boš novačil ljudi ali pa prodajal svoje organe. Vsekakor je dobro, da jasno odgovoriš, da takšne zadeve niso tvoj namen potovanja. ;) 

 

Ko sem pridno izpolnila vse potrebne formularje, sem dobila potrjen termin za intervju na ambasadi. Ko sem se tisti dan prebila skozi reko varnostnih postopkov, me je na koncu na okencu pričakala prijazna gospa, ki mi je zastavila par vprašanj v zvezi z mojim delovnim mestom, ali odhajam sama, zakaj grem letos prvič (hja, še sama se to sprašujem) in podobno. DS2019 obrazec je bil potrjen in viza odobrena. Veselo novico sporočim agenciji STA potovanja ter menedžerki v Southampton, potem pa se odpravim na zasluženo kavo in sladoled. :)

 

Sedaj, ko so vse formalnosti za mano, pridno raziskujem in delam načrte potovanja za tisti zadnji mesec bivanja v ZDA, ki je namenjen potovanju, ter čisto počasi pakiram svoj kovček. Medtem pa se že poslavljam od svojih najbližjih ter poskušam vsrkati še zadnje slike in vonjave domačega, poznanega kočevskega gozda.

 

******

 

In če bi bilo tvoje poletje 2018 tudi tako? Prijave bomo odprli novembra, spremljaj nas in se udeleži kakšne od jesenskih predstavitev!Ali je poletno delo zame?
 
 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb