All we do is travel

14. November 2018

STA potovanja

Pariz pozimi: 8 stvari, ki jih lahko v Parizu počneš v prazničnem času

Potovanje v Pariz je pozimi še bolj čarobno, saj takrat mesto luči še dodatno osvetlijo številne lučke. V vsakem od pariških okrožij te čaka kaj prazničnega: prelepo okrašene izložbe, brskanje po božičnih sejmih s kuhanim vinom v roki, drsališča na prostem ali pa obisk starinskega zabaviščnega parka. 

Poišči svoj šal in rokavice in se odpravi z nami po prazničnem Parizu.

Kakšno vreme bo pozimi v Parizu?

V Parizu so zime dokaj mile: povprečne dnevne temperature se gibljejo med 3 °C in 8 °C. Ponoči se lahko bolj shladi, možne pa so plohe, zato nikar ne pozabi spakirati dežnika ali nepremočljive jakne. Seveda pa v Parizu na skoraj vsakem koraku naletiš na kakšno udobno kavarno, zanimiv muzej ali kakšno drugo aktivnost pod streho, tako da boš vselej našel topel kotiček, kjer se boš lahko odtalil.

Kaj pozimi početi v Parizu?

1. Občuduj praznične lučke

Sredi novembra se Pariz odene v svoja praznična oblačila. Drevesa so obdana z mežikajočimi lučkami in pisane dekoracije krasijo mestne ulice. Res je okrašeno vse mesto, ampak če hočeš doživeti najbolj razkošno bleščavo, se odpravi na Elizejske poljane. Letošnja okrasitev se imenuje Scintillance, na ogled pa bo med 22. novembrom 2018 in 8. januarjem 2019. Na bulvarju Haussmann boš lahko pri okrasitvi sodeloval tudi sam, saj lahko od 1. decembra prek aplikacije za pametni telefon spreminjaš barvo lučk. Seveda se lahko pridružiš tudi organiziranemu ogledu najlepših okrasitev. 

2. Napasi si oči nad izložbami

Velike pariške trgovine se na praznike pripravijo tudi z neverjetno okrasitvijo izložb. Vsako leto je tema izložb drugačna (recimo hollywoodski glamur, Lepotica in zver …), vselej pa lahko pričakuješ lučke, animacije, glasbo in seveda veliko snega in bleščic. Načrtovanje okrasitve se začne takoj, ko se prejšnja pospravi, otvoritve pa so prave zvezdniške prireditve. 

Najbolj veličastne izložbene stvaritve si lahko ogledaš v Galeries Lafayette, Le Printemps, Le Bon Marché Rive Gauche in BHV Marais.


3. Obišči božične sejme

Božični sejmi sicer izvirajo iz Nemčije, a so se razširili po vsej Evropi, zato jih najdeš v skoraj vsakem mestu – seveda tudi v Parizu. Obišči lesene kočice, v katerih najdeš vse od ročno izdelanih lesenih okraskov za praznično drevesce ter lesenih darilc do izbora sirov iz vse Francije in piškotov v obliki Eifflovega stolpa. Marchés de Noël se odvijajo v decembru po vsem mestu, največjega pa najdeš v La Défense, kjer lahko obiščeš več kot 300 stojnic z rokodelskimi izdelki in hrano – obsega pa kar 1000 m2

4. Pojdi drsat

Preizkusi se v drsanju na katerem od pariških drsališč na prostem. Po navadi je eno drsališče blizu mestne hiše Hôtel de Ville – vstopnine ni, zato pa je kar dobro obiskano, tako da se pripravi na vrsto. Lahko si izposodiš tudi drsalke. Drsaš lahko tudi pod Eifflovim stolpom na božičnem sejmu Champs de Mars.

5. Odpravi se v zabaviščni park

Obišči starinski zabaviščni park Musee Des Arts Forains. To je sicer zasebna zbirka zabaviščnih naprav in stojnic, najstarejše so celo iz leta 1850. Po navadi je vstop možen le v organiziranih vodenih skupinah, med 26. decembrom 2018 in 6. januarjem 2019 pa bo tu potekal Festival du Merveilleux s pripovedovalci, čarodeji, plesalci in lutkarji. Otroci se lahko v prazničnem času brezplačno vozijo na mnogih mestnih vrtiljakih.


6. Poslušaj božični koncert

V mnogih zgodovinskih pariških stavbah v božičnem času prirejajo praznične koncerte. V cerkvah Saint-Germain des Prés, Saint-Ephrem-le-Syriaque in La Madeleine lahko obiščeš koncerte klasične glasbe; tudi v Eifflovem stolpu je organiziran koncert klasične glasbe na božični večer. Najbolj spektakularen pa je koncert v gotski kapeli Sainte-Chapelle, ki je že sama po sebi neverjetna paša za oči. Ko se glasba in svetloba odbijata od ogromnih vitrajev, se počutiš kot v pravljici.

7. Pogrej se z vin chaud

Vin chaud – kuhano vino je tipična francoska praznična pijača. Suho rdeče vino s sladkorjem, pomarančo in začimbami, kot so cimet, zvezdasti janež, kardamom in nageljnove žbice, bo pogrelo še tako premraženega obiskovalca božičnega sejma, sploh če mu dodajo še kapljo konjaka. Kuhano vino sicer prodajajo v barih in kavarnah, na božičnih sejmih pa ga postrežejo v posebnih skodelicah, ki jih lahko ob plačilu nekaj evrov obdržiš za spomin. 

8. Doživi začaran božič v pariškem Disneylandu

Začaran "mišji" božič v Disneylandu čisto blizu mesta bo gotovo posebna izkušnja. Disneyjevo praznično obdobje traja od 10. novembra 2018 do 6. januarja 2019. V tem času so organizirane posebne božične predstave in parade, božični sejmi …


 

Kaj praviš, bi rad doživel romantični Pariz v pravljičnem objemu premnogih lučk? Če si za, se oglasi v naši poslovalnici na Ajdovščini 1 v Ljubljani ali pokliči na brezplačno številko 080 47 42 in uredili bomo vse potrebno. Če si rojen pod srečno zvezdo, pa lahko v to čudovito mesto odpotuješ brezplačno - sodeluj v aktualni nagradni igri in mogoče bo vozovnica do Pariza za dve osebi tvoja! 


 

Sodeluj v nagradni igri 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb