All we do is travel

5. December 2018

STA potovanja

Kako potovati s prijatelji in prijateljstva tudi ohraniti?

Na potovanjih se sklepajo nova prijateljstva, sploh če potuješ sam, po drugi strani pa si vsi želimo deliti najlepše dogodke s svojimi najljubšimi. Pri načrtovanju potovanja s prijatelji pa je treba premisliti o marsičem. Če boš že po nekaj dneh težko prenašal zvok prijateljevega žvečenja, pri drugem ti bo šla na živce njegova ekstremna varčnost, tretji se bo zmrdoval nad vsako hrano, četrti pa se bo cele dneve pritoževal nad preostalimi tremi, ti bo vaše skupno popotovanje ostalo v vse prej kot lepem spominu.
 
Kako torej potovati s prijatelji, da bo res odlična izkušnja za vse in boš ohranil prijateljstva – še posebej, če greste skupaj na večmesečno potovanje? 
 


1. Omejeno število sopotnikov

Ja, res je super imeti veliko družbo, vendar pa na potovanju veliko sopotnikov po navadi pomeni več težav. Idealna skupina šteje 2–4 člane. 
 

2. Sopotnike je treba dobro poznati

Na potovanju se boš naučil marsičesa o novih deželah, učil pa se boš tudi sobivanja z ljudmi. Med skupnimi žuri se seveda vsi odlično razumemo. Ko pa smo na potovanju, moramo skupaj preživeti veliko več časa, zato je pomembno, da potuješ z nekom, s komer lahko preživiš daljše obdobje. 
 

3. Enaka pričakovanja

Pred potovanjem se je dobro pogovoriti o načrtih in željah. Če si želiš raziskovati džunglo ali obiskovati muzeje, tvoji sopotniki pa bi raje le ležali na plaži, boste težko našli skupen jezik. Vnaprej se pogovorite o pričakovanjih in če opaziš, da se nikakor ne skladajo, razmisli, če ste res primerna družba za potovanje. 
 

4. Ko se zalomi med potovanjem

Ne pozabi: ne glede na to, da potujete skupaj, ni nujno, da vsak trenutek potovanja preživite skupaj. Če se vaše želje ali načrti razlikujejo, lahko eno popoldne ali ves teden preživite ločeno – razlogi, da ste se odpravili na potovanje, so pač različni in včasih potrebuješ tudi nekaj časa le zase.
 

 

5. Umakni se od prepirčkov

Prav gotovo je dobro, če se umakneš od manjših nesporazumov, preden postanejo večji prepiri, sploh če se pričkate o čem nepomembnem (se ti res zdi vredno tvegati prijateljstvo, ker se ne morete sporazumeti, kako se pravilno izgovori Phuket?). Prepiri so potrata časa in energije. Če se odnosi zaostrijo, se preprosto distanciraj, komuniciraj le, ko je nujno, in uživaj v raziskovanju in opazovanju – tudi zato si na potovanju.
 

6. Včasih je iskrenost najboljša rešitev

Ja, tudi do resnih težav pride na potovanjih – zamudili ste vlak, nekdo je izgubil dokumente, v hotelu nikakor ne najdejo vaše rezervacije, nekdo od vas se je znašel v finančnih težavah, za povrh pa že tretji dan dežuje … Seveda vse to vpliva na razpoloženje in le malenkost je potrebna, da se vaši odnosi skrhajo do te mere, da jih ne boste več uspeli popraviti. 
Ustavite se in si povejte, kaj vas muči in kaj vas spravlja ob živce pri drugih. Morda zveni, da se nekaj takega ne more dobro končati, ampak v resnici boste v prihodnje bolj pozorni na mnenja in občutke drugih in boste tako veliko bolj harmonični (četudi se prepirom morda ne boste mogli povsem izogniti).
 

 

7. Na potovanje spakiraj dobro mero potrpljenja

Hja, tudi tvoji prijatelji so le ljudje. Mogoče se res včasih obnašajo nemogoče in te spravljajo ob živce, ampak upoštevaj, da so se znašli v novem okolju po dolgem potovanju. Utrujeni so in tečni in reagirajo povsem drugače, kot bi bilo primerno. 
 

8. Ti nisi izjema

Pravijo, da sta za prepir potrebna dva. Preden prijateljem očitaš, da so nemogoči in z njimi ne moreš več zdržati, premisli, kako se obnašaš sam – morda nisi povsem nedolžen pri nesporazumih. Razmislek o sebi ni nujno enostaven, morda izveš o sebi kaj, kar ti ni preveč všeč, ampak tudi tako rasteš in se razvijaš – tudi to pa je namen potovanj, kajne?
 
Naj te možne težave na poti ne odvrnejo od potovanja. Naj bo to raje priložnost za učenje – ne le o deželi, ki jo obiskuješ, ampak tudi o drugih in o sebi. Naučil se boš hitro prilagajati situaciji in sobivati z različnimi ljudmi. Najbrž se boste vrnili še bolj povezani, poleg tega pa boste delili izjemne spomine in to je nekaj, za kar je vredno včasih malo potrpeti. ;) 
 
Da bo čim manj težav na sami poti, pa se obrni na nas, da ti pomagamo načrtovati res popolno potovanje. Pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v poslovalnici na Ajdovščini v Ljubljani!
 

Oddaj povpraševanje

 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb