All we do is travel

7. Maj 2018

STA potovanja

7 trikov za čim manj prtljage ali zakaj je frizbi ultimativni potovalni pripomoček

Vsak pravi popotnik želi potovati s čim lažjo prtljago, ki naj je bo seveda tudi čim manj. Kako boš tekel za vlakom na Japonskem, ki je s postaje odpeljal nedopustno točno, če te bo oviral 30-kilogramski nahrbtnik na tvojih ramenih? In kako se boš stisnil v (ali na) poln avtobus v Indiji, če boš s sabo vlekel ogromen kovček s koleščki, ki so se zaradi teže odlomili že na prvem postanku?

Danes smo zate pripravili nekaj nasvetov za pakiranje lažje prtljage, ne da bi se pri tem odpovedal svojim najljubšim potovalnim potrebščinam. Si pripravljen na revolucijo pakiranja?

 


 

1. Ne zlagaj, zrolaj!

Tvoja oblačila bodo zasedla veliko manj prostora v nahrbtniku ali kovčku, če jih boš zrolal namesto zložil. Brez skrbi, tudi tako bodo oblačila ostala precej nezmečkana in ker bodo približno istih oblik, jih boš lažje zložil eno zraven drugega v kovčku/nahrbtniku/potovalni torbi.

2. Izkoristi prostor v svojih čevljih

Večjo nogo kot imaš, več prostora zasedejo tvoji čevlji, kajne? Ni res! Če svoje čevlje, copate, superge ali salonarje napolniš z oblačili (npr. nogavice, brisače, rokavice ali podobno), lahko pridobiš ogromno prostora, ki bi sicer ostal neizkoriščen. Samo prijazno opozorilo: preden shraniš čista oblačila v čevlje, jih za vsak slučaj vseeno shrani v čisto vrečko.

3. Uporabi etui za očala

Škatlice za shranjevanje očal so verjetno najboljši potovalni pripomoček, kar jih je. Sploh tiste, ki so trde, so izredno uporabne za shranjevanje nakita, saj preprečijo neželene poškodbe, nekateri pa jih uporabljajo tudi za shranjevanje kablov za prenosni računalnik, mobilnik ali druge elektronske naprave. Preprosto in uporabno, kajne?


4. Ne pozabi na zakon potovalne fizike: več prostora kot imaš, več stvari boš spakiral

Zdi se smešno, ampak je res – če boš za potovanje izbral večji kovček, torbo ali nahrbtnik, boš najverjetneje spakiral veliko več, kot če bi polnil manjši kos prtljage. Zato ne pretiravaj in že pred pakiranjem premisli, kaj boš vzel s sabo na potovanje in šele nato preveri, koliko lahko dejansko spakiraš v izbran kos. 
 


5. Ne pretiravaj pri kozmetiki

Četudi smo izredno razumni pri pakiranju oblačil in obutve, nas pri kozmetiki rado zanese na temačno stran – veš, o čem govorimo? Tokrat se odloči in prekini začarani krog! Preden pričneš polniti svojo toaletno torbico, premisli, kam potuješ in ali dejansko potrebuješ vse kozmetične potrebščine (če npr. prenočiš v hotelu, je velika verjetnost, da te bodo gel za tuširanje, šampon, sušilec za lase in milo že čakali v hotelski kopalnici). Dobra investicija za redne popotnike je tudi nakup majhnih praznih kozmetičnih stekleničk, ki jih lahko napolniš s poljubnim izdelkom in tako prihraniš ogromno prostora v svoji prtljagi.

6. Preden do konca napolniš svojo prtljago, se iskreno pogovori s seboj

Si na počitnice spakiral športno opremo »za vsak slučaj«, četudi doma nikdar ne telovadiš? Se v tvojem kovčku nahajajo čevlji z ubijalsko visokimi petami, ki si jih do sedaj obula samo enkrat, ampak nekako čutiš, da znajo biti uporabni na tvojem letošnjem dopustu, ko se boš podala na treking po Severni Tajski? Vzemi si par minut, se poglej v ogledalo in se iskreno pogovori s seboj – nato pa vse nepotrebne reči odstrani iz svoje prtljage! :)


7. Že poznaš trilogijo?

Trilogija je znan popotniški trik (nekateri ga imenujejo tudi »sveta trojica«), ki gre nekako takole: na potovanje zmeraj spakiraj vsega po tri kose. Tri pare nogavic, tri kose spodnjega perila, tri majice in tako naprej. En kos imaš na sebi, enega opereš in eden se suši – preverjeno deluje!

Ne pozabi, da obstajajo predmeti, katerih vrednost raste s številom načinov njihove uporabe. Naj navedemo nekaj primerov:

 

  • Frizbi: ni samo izjemno dober povod za pogovor na travniku, v parku ali na plaži, temveč tudi odlično orodje za lažje pakiranje. Ker je frizbi narejen iz trde plastike, bo na sprednji strani tvojega nahrbtnika služil kot odličen ščit za lomljive dele tvoje prtljage. Poleg tega ga lahko uporabiš tudi namesto deske za rezanje, krožnika, posode, odpirača za steklenice, pahljače ali suhe podloge za sedenje!
  • Velika ruta: na potovanjih nikdar ne podcenjuj vrednosti velike rute. Služi lahko (vsaj!) kot garderobna kabina, pregrinjalo, brisača, torba, senčnik, krilo ali obveza. 
  • Vrvica: z njo lahko privežeš dodatno prtljago na svoj nahrbtnik, jo uporabiš za obešanje perila, za privez prtljage na avtobus ali še kakšnih tisoč drugih reči. :)

 


Prtljaga pripravljena, potrebuješ le še letalsko karto? Tukaj smo, da ti pomagamo! Pokliči na 080 47 42, piši na info@stapotovanja.com ali nas obišči v agenciji. Se vidimo!


Oddaj povpraševanje

 

Mogoče te bo zanimalo še: 

- 10 nasvetov za pakiranje + priročen seznam 

 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb