All we do is travel

12. Januar 2018

STA potovanja

Pravljične lokacije iz Disneyjevih risank

Disneyjeve risanke, ki nas vsakič znova očarajo, temeljijo na starodavnih pravljicah. Fantazijske lokacije, ki nam izvabljajo vzdihe, pa so tudi v veliko primerih osnovane na dejanskih, realnih pokrajinah in gradovih. Pa si oglejmo lokacije, ki so tako pravljične, da so pristale v Disneyjevih risankah.

Pravljične lokacije iz Disneyevih risank

1. Trnuljčica - Grad Neuschwanstein, Bavarska, Nemčija

Kraljevi grad iz Trnuljčice je navdihnil grad Neuschwanstein, ki ga je dal zgraditi velik mecen in navdušenec nad umetnostjo Ludvik II Bavarski leta 1892 kot svoj kraj za umik od vrveža in kot poklon Richardu Wagnerju, ki je bil njegov najljubši skladatelj.

 


2. Lepotica in zver - Alzacija, Francija

Očarljivo vasico in trg v risanki Lepotica in zver je navdihnila arhitektura v francoski pokrajini Alzacija, ki je bila skozi zgodovino politično nemška, zato se v njej mešata obe kulturi in ustvarjata resnično slikovito pastoralno arhitekturno pokrajino, nalašč za v risanko.


3. Lepotica in zver - Chateau De Chambord v Loir-Et-Cher, Francija

Grad Chambord, ki je bil navdih za grad Zveri iz risanke Lepotica in zver, je bil zgrajen leta 1547 po naročilu kralja Francisa I., ki ga je imel za svojo lovsko “kočo”. Na njegovi arhitekturi je pečat pustil celo Leonardo Da Vinci. Najbolj ga zaznamujejo številni stolpiči na strehi, ki si jih lahko ogledaš s strešne terase, ter Da Vincijevo dvojno stopnišče.

Pravljične lokacije iz Disneyevih risank

4. Zlatolaska - Mont Saint-Michel

Kraljestvo je navdihnil Mont Saint-Michel v Normandiji v Franciji. To edinstveno skupnost zaznamuje plima, ki jo periodično ločuje od kopnega, zaradi česar je to idealen kraj za utrdbo, ki je zaradi osupljivega videza priljubljena turistična atrakcija.


5. Aladin - Tadž Mahal, Agra, Indija

Sultanovo palačo v Aladinu je navdihnil Tadž Mahal v Agri v Indiji. Tadž Mahal sicer ni palača, ampak veličastna grobnica, ki jo je Šah Džahan začel graditi leta 1632 za svojo najljubšo ženo Mumtaz Mahal.6. Mulan - Prepovedano mesto, Peking, Kitajska

Cesarjev dom v risanki Mulan je navdihnilo Prepovedano mesto v Pekingu na Kitajskem. Prepovedano mesto je dobilo tako ime, ker brez cesarjevega dovoljenja nisi mogel ne vstopiti ne oditi. Sedaj je seveda odprto za turiste.

7. Notredamski zvonar - Katedrala Notre Dame, Pariz, Francija

Notredamska katedrala iz risanke je narisana po resnični pariški katedrali Notre Dame, ki velja za najlepši primer gotske arhitekture na svetu in so jo gradili kar 200 let.


8. Mala morska deklica - Chateau De Chillon, Ženevsko jezero, Švica

Grad princa Erika v risanki Mala morska deklica je navdihnil Grad Chillon na Ženevskem jezeru. Grad izhaja še iz Rimskega imperija, ko je bil zgrajen, da je varoval pot skozi Alpe. Pozneje je bil seveda obnovljen in je sam po sebi čudovit, njegova lega na obali Ženevskega jezera pa ga naredi še posebej pravljičnega.


9. Ledeno kraljestvo - Cerkev Sv. Olafa, Balestrand, Norveška

Kapela iz risanke Ledeno kraljestvo, v kateri kronajo kraljico Elso, je narisana po navdihu Cerkve Sv. Olafa v Balestrandu na Norveškem. Ta cerkev je znana tudi kot "angleška cerkev", saj je bila zgrajena za Angležinjo Margaret Green Kvine, ki je živela v bližnjih gorah z možem Knutom Kvinejem. Mož ji je na smrtni postelji obljubil, da bo zgradil anglikansko cerkev, saj je bila anglikanske vere.

10. Ledeno kraljestvo - Hotel De Glace, Quebec, Kanada

Elsin Ledeni grad je navdihnil Ledeni hotel - Hotel De Glace v Quebecu v Kanadi. Ledeni hotel postavijo vsako leto na novo, na obrobju Quebeca. Vsako leto ima drugačno arhitekturno podobo, a samo dejstvo, da je iz ledu, je bilo odličen navdih za Elsin ledeni grad.

11. Pogumna - Grad Eilean Donan, Škotska, Velika Britanija

Kraljevski grad iz risanke Pogumna je navdihnil grad Eilean Donan na Škotskem. Grad, ki sedaj stoji na otoku Donnan (Eilean v gelščini pomeni otok), je pravzaprav rekonstrukcija, zaključena leta 1932, a sam otok ima starodavno zgodovino. Tam naj bi v 6. ali 7. stoletju stal samostan, ki je pozneje postal grad, ki je varoval klan Mackenzie.


12. Sneguljčica - Grad Alcázar  v Segovii, Španija

Kraljičin grad v risanki Sneguljčica je navdihnil grad Alcázar , ki se nahaja v osrčju Španije, v Segovii. Uporabljalo ga je več vladarjev vse do požara leta 1862. Grad stoji na vrhu klifa na sotočju dveh rek, kar mu daje videz ladijskega premca.


 

Če bi katerega od gradov videl v živo, potem že veš, kaj je tvoj naslednji korak - pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v naši poslovalnici na Ajdovščini v Ljubljani! Z veseljem ti bomo pripravili pravljični ogled pravljičnih gradov, velja? :)

 

 

 


Oddaj povpraševanje

 

 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb