All we do is travel

3. Avgust 2017

STA potovanja

V hribe ali na morje?

Če si ljubitelj hribov in gora, preveri naš izbor 8 top lokacij, ki jih moraš obiskati to poletje. Če pa se še vedno raje kot v gore poleti odpraviš na morje, pa prav tako preberi naše predloge, saj boš letos morda odkril novo najljubšo poletno počitniško lokacijo.

 

1. Arties, Španija

Če se potepaš po Španiji in ti na plažah postane prevroče, se zapelji v regijo Valle de Aran na severovzhodu države. To je prava pravljična dežela, polna zaspanih vasic, zelenih travnikov in zasneženih vrhov. Ena najlepših vasic je Arties ob reki Garoni, kjer v juliju potekajo živahne fieste. Pa tudi sicer so njene ozke tlakovane ulice in pisane hiše oddih za oči.

2. Olden, Norveška

Če hočeš nekaj povsem drugačnega, se odpravi močno na sever, v Olden na Norveškem. To slikovito mestece leži v enem najdaljših norveških fjordov in je prav dramatično s svojimi gorami, slapovi in modrimi ledeniškimi jezeri. V bližini se nahaja spektakularen naravni park Jostedalsbreen, ki nosi ime po največjem kontinentalnem ledeniku Evrope, Jostedalu. In ko si že na Norveškem, se zapelji še v 5 ur oddaljeni Bryggen (“nabrežje”) v mestu Bergen, ki je pod zaščito Unesca, in po katerem so pri Disneyju narisali Arendelle, fantazijsko mesto iz popularne risanke Ledeno kraljestvo.


3. San Martino di Castrozza, Italija

San Martino di Castrozza, vasica v italijanskih Dolomitih, je zelo privlačna točka za pohodnike in ljubitelje dobre italijanske hrane, vina in slaščic. V bližini je slikovit regionalni park Paneveggio-Pale di San Martino. Pozimi so tu seveda smučišča, poleti pa je čas za pohode, skakanje s padalom in kulinarično raziskovanje. V bližini je tudi Latemar, ena najlepših gora, ki je kot del Dolomitov na seznamu svetovne dediščine. Tu lahko pohajaš, v miru bereš ali z otroki raziskuješ gorsko življenje.


Gore ali morje? Dolomiti.
 

3. Le Grand Bonnard, Francija

Le Grand Bonnard v francoski regiji Rhône-Alpes je poleti zelo priljubljena destinacija, saj leži ob legendarnem Mont Blancu. Tja se odpravi, če se želiš malce ohladiti in občudovati alpsko floro in divje cvetlice, ki prekrijejo alpske travnike, ali če te mika kolesarjenje, plezanje, igranje golfa ali tenisa. Lahko pa se udeležiš štiridnevnega tečaja plezanja na Mont Blanc ali pa preprosto uživaš v gorskem zraku in francoski kulinariki ...

Gore ali morje? Mont Blanc.

4. Grindewald, Švica

Grindewald, prastara vasica v Bernskih Alpah v bližini gore Jungfrau, je priljubljena smučarska destinacija z vrhunskimi smučišči, a je za pohodnike izredno privlačna tudi poleti zaradi svojih osupljivih ledeniških jezer in slapov.

5. Hallstatt, Avstrija

Hallstatt, majhna vasica ob jezeru, šteje le okoli 1000 prebivalcev, velja pa za eno najbolj pravljičnih vasi Evrope. Hiše so lesene, balkoni polni rož, po jezeru plavajo labodi, avtomobilski promet pa je v centru prepovedan. Oglej si muzej, kostnico, staro mestno jedro in se povzpni na razgledno ploščad.

Gore ali morje? Avstrija.

6. Mojstrana (Gorenjska)

Mojstrana je poleg Črne na Koroškem znana po tem, da se tam rojevajo odlični smučarji. Poleg tega je izjemna izhodiščna točka za gorske pohode na Julijce in Karavanke. Turistična kmetija Psnak, ki leži v Triglavskem narodnem parku, je na Tripadvisorju odlično ocenjena, tako zaradi prijaznosti lastnice kot njene kulinarike. Oglej si ledenik Zeleni sneg in ob njem Triglavsko brezno, cerkev sv. Klemena iz 17. stoletja, Triglavsko muzejsko zbirko, orjaški oreh z obsegom 470 cm, park Triglavski gaj, visoka slapova Spodnji in Zgornji Peričnik, ostanke akvadukta, severno steno Triglava in se zapelji na izlet na Bled, v Kranjsko Goro ali v avstrijski Beljak.7. Kobarid (Primorska)

Kobarid je vredno obiskati že zaradi nerealno modrozelene reke Soče, ki je kljub odročnosti pristala v fantazijskem filmu Narnija. Poleg tega so tu še gore Krn, Matajur in Stol ter veliko možnosti za športne aktivnosti, npr. padalstvo, kolesarstvo in adrenalinske vodne športe. Kobarid je tudi kulinarično izredno zanimiv: znan je po svojih tipičnih štrukljih, v zadnjem času pa je zasedel tudi mesto na svetovnem gastronomskem zemljevidu, in sicer po zaslugi Ane Roš iz Hiše Franko, ki je bila predstavljena v Netflixovi dokumentarni seriji Chef’s Table in razglašena za najboljšo kuharico na svetu.

 

8. Mežica, Črna, Ravne na Koroškem (Koroška)

Koroška ponavadi pade z vseh zemljevidov, a tudi tam se marsikaj dogaja. Tu je pravi raj za gorske kolesarje: veliko je gorskih kolesarskih poti, najdeš lahko downhill traile in na Jamnici celo kolesarski hotel Koroš. V Mežici pa se lahko pelješ skozi goro Peco - s kolesom ali s kajakom. V juliju na Koroškem poteka tudi Black hole bike fest, v sklopu katerega se lahko udeležiš kolesarskega maratona, enduro dirke ali “običajne” vodene ture. Koroško si lahko seveda ogledaš tudi peš, z bazo na kateri izmed številnih turističnih kmetij.

 

Upamo, da smo te prepričali. Zdaj pa le hitro spakiraj in se odpravi na izlet!

 

Če te mikajo daljše razdalje, pa pošlji povpraševanje za nakup letalske karte! ;)

 

 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb